Toepassingen van een zeil met zeilringen

Het zeil met zeilringen, voorzien van metalen ringen langs de randen, wordt veel gebruikt in verschillende contexten, van huishoudelijk tot commercieel. Van het afdekken van pergola's of tuinhuisjes tot het beschermen van zwembaden of terrassen, de zeil met zeilringen is een veelzijdig hulpmiddel dat zich aan alle behoeften aanpast.
Laat je inspireren en ontdek de toepassingen en bevestigingsmethoden voor je zeil met zeilringen.

Toepassingen van een zeil met zeilringen

Voordat we dieper ingaan op de techniek om een zeil met zeilringen te bevestigen, is het belangrijk om de vele toepassingen van dit veelzijdige hulpmiddel te begrijpen.

Het zeil met zeilringen, voorzien van metalen ringen langs de randen, wordt veel gebruikt in verschillende contexten, van huishoudelijk tot commercieel. Hier volgt een lijst met de belangrijkste toepassingen.

 • Horizontale pergola afdekking: Perfect voor bescherming tegen de intense zomerzon of om een schaduwrijke en koele omgeving te creëren onder de pergola. Het kan gebruikt worden als doek om aan de bestaande structuur toe te voegen of als vervangend doek.

 • Pergolabedekking aan de zijkant: Deze oplossing zorgt voor een zijafsluiting van de pergola, waardoor een intiemere en gezelligere omgeving ontstaat. Het biedt niet alleen schaduw, maar kan ook worden gebruikt als windscherm en hagelbescherming voor auto's die onder de pergola geparkeerd staan.

 • Tuinscherm: Ideaal om een privé en intieme ruimte in je tuin te creëren en deze te beschermen tegen nieuwsgierige blikken van buren. Materialen zoals Meshnet en Braidd5 zijn bijzonder geschikt voor deze functie.

 • Balkonscherm: De balkonruimte afschermen met een zeil kan bescherming bieden tegen de zon en de regen, en zorgt ook voor privacy.

 • Zwembadafdekking: Tijdens de wintermaanden is het beschermen van je zwembad essentieel om de waterkwaliteit te behouden en de levensduur te verlengen.

 • Dakraamafdekking: Optimaal voor het afschermen van dakramen en het verminderen van direct invallend zonlicht, waardoor de binnentemperatuur comfortabeler blijft.

Dakraamafdekkingen zijn uiterst veelzijdige hulpmiddelen, die zich kunnen aanpassen aan een groot aantal behoeften en omgevingen, waardoor het gebruik van buitenruimtes comfortabeler en functioneler wordt. Laten we nu eens kijken hoe je een zeil met oogjes bevestigt.

Hoe bevestig je een laken met zeilringen?

Voor een stevige, regen- en windbestendige afdekking heeft Bugna zeil met zeilringen aan alle zijden een gelijkmatige spanning nodig. De methodes om een zeil met zeilringen aan je pergola te bevestigen zijn gevarieerd, maar voor een goede spanning raden wij aan om een afstand van 15 cm te behouden tussen de zeilring en de knoop. 

Een andere factor om rekening mee te houden bij het installeren van onze zeilringen is de hellingsgraad. Een juiste helling is essentieel om geen vervelende waterstagnatie te creëren en zo een goede afwatering mogelijk te maken. We raden daarom een helling van 25% aan om de prestaties van onze waterdichte stoffen te maximaliseren.

Hier zijn enkele installatievoorbeelden:

 • Knopen + elastiek bovenop

Je kunt de knopen bovenop de perimeterbalken van de pergola bevestigen. Met deze oplossing ziet je pergola er netter en netter uit, omdat het bevestigingssysteem niet zichtbaar is voor de gebruikers. 

 • Knopen + elastiek eronder

Je kunt de knopen aan de onderkant van de omtrekbalken van de pergola bevestigen. We raden aan om de stof over de middelste balken te leggen om te profiteren van hun steun in geval van regen. 

 • Knopen + elastiek aan de zijkant

Je kunt knopen bevestigen aan de buitenkant van de pergolabalken. Met deze oplossing kun je het doek over de hele spanwijdte van de pergola gebruiken, zodat er geen ruimte tussen de staander en het doek ontstaat. 

Tip

Als de structuur niet schuin is, kun je deze installatie gebruiken om de nodige helling te creëren. Laat de elastieken aan de ene kant van bovenaf lopen en aan de andere kant van onderaf. De helling zorgt voor een goede afwatering en voorkomt zo de vorming van hinderlijke waterstagnatie.

 • Knopen + elastisch koord

Je kunt knopen aan de bovenkant of zijkant van de perimeterbalken bevestigen en een bungeekoord tussen de knopen en oogjes laten lopen, zodat je een zigzageffect creëert voor stevigheid en spanning. Let op de spanning van het elastische koord, zodat deze gelijkmatig is en voldoende om de stof stevig aan de knoop te houden, zelfs in winderige omstandigheden.

 • Alleen elastisch koord

In het geval van metalen pergola's of pergola's met balken die niet bijzonder volumineus zijn, kun je een bungeekoord gebruiken dat je om de balk en door elk oogje haalt. Hoewel deze oplossing esthetisch mooier is, is het minder praktisch als je het zeil van het oog moet verwijderen.

 • Banden 

In het geval van pergola's met een buisstructuur of bijzonder dunne balken, kun je gewone elektriciteitsklemmen gebruiken die je om de buis van de pergola en door elk oogje haalt. 

Al deze toepassingen zijn geschikt voor houten of metalen pergola's.

Hoe knopen aan de pergola bevestigen

De bevestiging van de knopen aan de structuur kan worden gedaan met zelftappende schroeven, die niet worden meegeleverd.

We raden je aan om schroeven te gebruiken die geschikt zijn voor je ondersteuning.

De maat van de schroef voor het bevestigen van de knoop is M6 diameter, aanbevolen lengte 40mm in het geval van een houten steun.

Rekfactor van de stof

In het geval van horizontale installatie, zoals een pergolabedekking, moet de zeilringstof voldoende worden gespannen; dit kan resulteren in een lichte rek van de stof als gevolg van de schering- en inslagconstructie.

Bij aankoop raden we aan om de grootte van de stof te berekenen door het hieronder aangegeven rekpercentage af te trekken.

Type stof % Rek
Braidd5® 2%
Purishade® 1%
Meshnet® 2%
Clear® 1%

Voorbeeld: als het benodigde Meshnet-weefsel een afmeting heeft van 500 cm x 500 cm, dan is de berekening 500 cm - 2% = 490 cm x 490 cm

Product toegevoegd aan verlanglijst