Is het beter een waterdichte of ademende stof?
Ontdek de 4 stoffen van de Maanta zeilen!

Ontdek de complete gids voor het kiezen van de beste stof voor uw schaduwzeil.
Betere Purishade® of HDPE?
Technische kenmerken, gedrag bij harde wind en regen.

ONZE STOFFEN VOOR SCHADUWZEILEN: KENMERKEN EN STERKE PUNTEN

De zonnezeilen in de Maanta catalogus zijn verkrijgbaar in 4 verschillende stoffen.

  • Het instapmodel Easy Shade is gemaakt van een 160gsm dubbel PU-gecoat polyester (WP) in de waterdichte versie, terwijl de ademende exemplaren gemaakt zijn van een 180gsm virgin high-density polyethyleen (HDPE).
  • De Saill en Solaria zeilen van Italiaanse makelij zijn gemaakt van polypropyleen Purishade® in de waterdichte versie en met de zeer robuuste Meshnet® > in de ademende versie.

DE 4 WEEFSELS VAN MAANTA SAILS

ONZE WATERDICHTE STOFFEN

Stof vergelijking Purishade® Beroemd polyester Beroemde acryl
Materiaal Oplossing geverfd polypropyleen 100% oplossing geverfd PET Oplossing geverfd acryl
Gewicht 270 gsm 300 gsm 295 gsm
Milieu-impact 37 44 52
Treksterkte: 2400x1700 2100x1400 1250x880
Taber-slijtage (cyc til b/t) 35.000 600 100
Ademen (g/sgm/24h) (ASTM E96 BW) 2.500 400 800
Waterkolom mm 400 380 350
UPF 50+ 50+ 50+
Kleurechtheid tegen licht UNI EN ISO 105-B04 7/8 7/8 7/8
Ontdek Purishade®
Easyshade_WP_160g/m²

POLYESTER WP 160gsm

Een 160gsm polyester stof met een dubbele PU coating. Dankzij enkele technische voorzorgsmaatregelen en gesealde naden biedt het een goede waterdichtheid en spankracht.
Het is zeker een betrouwbare stof voor het instapsegment, die zijn functies van regenbescherming goed vervult.

PURISHADE® 270gsm

Een milieuvriendelijke stof gemaakt van zeer milieuvriendelijk polypropyleen en geschikt voor recycling.

Het combineert uitstekende mechanische eigenschappen (treksterkte, trekvastheid) met een goed evenwicht tussen ondoordringbaarheid (500 mm waterkolom) en ademend vermogen: dit draagt bij tot een uitstekende luchtverversing die nuttig is om een veel lagere temperatuur waar te nemen tijdens de zomer (37% thermische vermindering).

De persistentie van de kleur is fantastisch in de tijd en getuigt van het resultaat van laboratoriumtests (7/8 ISO 105B02).

ONZE ADEMENDE STOFFEN

POLYETHYLENE HDPE 180gsm

De 180 gsm geweven virgin polyethyleen is een betrouwbare en functionele instapstof. 
Het heeft een uitstekende windweerstand en het geweven gaas laat de warmte naar boven ontsnappen, waardoor koele zones ontstaan.
Bijzonder geschikt voor badinrichtingen of overkappingen van parkeerterreinen.

MESHNET® 320gsm

Ons Meshnet® 320gsm is een uiterst sterk geweven polyethyleen. Dankzij deze eigenschap kan zij een thermisch schild vormen dat een koele beschaduwing van alle buitenruimten mogelijk maakt: zij laat de warmte naar boven door en houdt de omgeving onder de overdekking geventileerd. Het dichte gaas zorgt er bovendien voor dat 40% van het water dat op de overdekking valt, kan weglopen!

DE KENMERKEN VAN MAANTA WATERDICHTE ZEILEN

De stof van onze Easy Shade zeilen is een 160gsm polyester met een dubbele polyurethaan coating en perimeter verstevigingswebbing.

De dubbele polyurethaan coating is een van de voordelen van Maanta zeilen ten opzichte van concurrerende zeilen, omdat het zorgt voor een grotere waterdichtheid. 

Het weefsel van de Saill en Solaria zeilen is 270gsm Purishade®. Dankzij de innovatieve coating is hij zowel waterdicht (500 mm waterkolom - wat betekent dat hij de druk van 50 centimeter water kan weerstaan voordat het begint te druppelen!) als ademend (ademend vermogen g/sqm/24h 700).

Dit maakt een stof mogelijk die zowel waterdicht als "koel" is. Bovendien staat polypropyleen erom bekend volledig schimmelwerend te zijn en uitstekende mechanische eigenschappen te bezitten zoals weerstand tegen spanning en slijtage, zaken die echt nodig zijn voor zeilzonweringen. Tot slot het belangrijkste: polypropyleen is het weefsel met de laagste milieu-impactindex (37) in de ranglijst van milieuvriendelijkheid die is opgesteld door de HIGG-vereniging, waarbij rekening wordt gehouden met de impact op verschillende factoren, waaronder de opwarming van de aarde, eutrofiëring, watergebruik in het productieproces, uitputting van fossiele hulpbronnen, CO2-emissies en het gebruik van chemicaliën.

VOORDELEN VAN WATERDICHTE STOFFEN

Ze zijn beide zeer waterdicht (waterkolombestendig 50mm en 500mm). Ze beschermen de schaduwplek tegen regen, maar ook tegen bladeren, vogelpoep en meer.

Nadelen: waterdicht polyester houdt warmte vast en creëert een "capuchon"-effect, en is gevoeliger voor slijtage en windbelasting.

Opgelet: Om een zeer hoge windweerstand te garanderen, raden wij aan de stof goed te spannen. Goed uitgerekte stof 'snijdt' wind beter en laat regen beter weglopen.

Het is raadzaam het zeil op de juiste manier te trimmen (ten minste 25% helling), anders kunnen zich centrale zakken vormen, die het zeil ruïneren en grote hoeveelheden water doen ophopen.
De combinatie van spanning en hoek is echt cruciaal bij waterdichte zeilen. Als slechts een van deze twee elementen ontbreekt, kunnen we er zeker van zijn dat het doek zijn werk zal doen, d.w.z. het zal het water vasthouden, maar dan wel in het midden van het zeil, wat zeer gevaarlijk is! In plaats van defect, laten we overvloedig, zowel met spanning en neiging, met waterdichte stof is echt belangrijk!

DE KENMERKEN VAN ADEMENDE STOF

Onze ademende Easy Shade zeilen zijn gemaakt van 180gsm VIRGIN polyethyleen (wij specificeren dit omdat door het gebruik van een niet-gerecycleerd materiaal er veel meer filament kwaliteit en duurzaamheid is). 

De ademende zeilen van het Italiaanse Saill en Solaria maken daarentegen gebruik van het zeer sterke, 320gsm Meshnet®-zeildoek. Dit accentueert de voordelen van HDPE-stof en maakt een betere zomerfrisheid mogelijk dankzij het hitteschild dat een stof van die dikte kan ontwikkelen.

VOORDELEN VAN ADEMENDE STOF

  • Ongelooflijk bestand tegen windvlagen (laat het doorwaaien)
  • Laat warme lucht "natuurlijk" naar boven ontsnappen (en heeft niet het "kap"-effect van een mackintosh)
  • Vormvast, scheurvast, beter bestand tegen de tijd en trekvast.
  • Er hopen zich geen zakken op, noch van lucht of water natuurlijk.

Attenzione: anche il tessuto Het ademende materiaal moet op de juiste manier worden gespannen, zodat het stabieler is tegen de wind en er ook wat regenwater in de hoeken kan weglopen zonder dat het doorsijpelt. De 180gsm stof zal 20% van het regenwater laten weglopen als het goed gespannen is, terwijl we met de 320gsm tot 40% zullen krijgen.

Alle Maanta zeilen en ankeraccessoires zijn bijzonder robuust en speciaal ontworpen voor bovengemiddelde spanningen!

IN GEVAL VAN REGEN: WELK SCHADUWZEIL IS HET MEEST WATERDICHT?

De waterdichte zeilen zijn behandeld met verschillende coatings die de waterdichtheid garanderen.
Voor optimale prestaties raden wij u aan de montage-instructies te volgen en het zeil correct te spannen en te kantelen.

De stof van de lampenkap is niet waterdicht. Wanneer het goed gespannen is, filtert het ongeveer 20% van het water (40% in het geval van 320gsm). De stof is echter zeer duurzaam en is zonder problemen bestand tegen blootstelling aan de elementen. De schaduwzeilen hebben een anti-schimmelbehandeling en drogen snel na zomerse buien.

IN VERZENGENDE HITTE - BESCHERMING TEGEN DE HITTE

Op de warmste dagen van het jaar is het belangrijk zich tegen de zon te beschermen.

WP-polyesterweefsel is niet ademend en laat warme lucht dus niet op natuurlijke wijze naar boven stijgen.

De waterdichte Purishade® stof daarentegen is ademend en zorgt voor een zomerse frisheid. Onze tests wijzen op een warmtereductie van 37% tussen de boven- en onderkant van de stof.

De ademende HDPE stof laat warme lucht 'natuurlijk' naar boven stromen. Dit creëert een koele, schaduwrijke omgeving.

Tot slot laat de ademende Meshnet®-stof niet alleen warme lucht door, maar is hij ook zeer robuust, waardoor hij een beter hitteschild vormt dan de 180gsm-versie.

WINDWEERSTAND

Maanta kiest haar producten zorgvuldig uit om de consument veiligheid en robuustheid te bieden. De kenmerken van de twee weefsels zijn echter zeer verschillend.

Door de open "gebreide" weefwijze is de ademende stof beter bestand tegen de wind dan de waterdichte stof.

Het waterdichte weefsel vangt de wind op en heeft de neiging zijn kracht over te brengen op de ankerplaatsen.

Als het zeil goed gespannen en op de juiste plaats gezet is, kan een waterdicht zeil Beaufort-winden weerstaan van 30-39 km/u in het geval van Easy Shade, 40/50 km/u in het geval van Saill of 51/62 km/u in het geval van Solaria.

De ademende stof daarentegen laat de wind door de mazen van het HDPE/Meshnet® weefsel. Op die manier wordt de kracht van de wind noch op het doek, noch op de ankers overgebracht.

Een ademend zeil is bestand tegen Beaufort-winden van 51-62 km/u, met uitschieters tot 55/65 km/u in het geval van Solaria. 

Wij raden daarom aan de aanschaf van een schaduwzeil te overwegen als de plaats van gebruik bijzonder winderig is.

IN GEVAL VAN STORM EN HAGEL

Veel eigenaars van zeilvoortenten stellen de vraag: "Moet ik bij storm of hagel het zeil demonteren?". Het antwoord hangt vooral af van de keuze van de stof en het type installatie.

Het waterdichte weefsel vangt, zelfs wanneer het goed gespannen is, alle kracht van de hagelstenen op en geeft deze door aan de ankers. De waterdichte stof kan scheuren bij zeer sterke windstoten en hagelbuien. Daarom raden wij aan om de waterdichte zeilen bij storm/hagel te demonteren.

Ademende stof daarentegen heeft de neiging hagelspanningen veel beter te absorberen. Het weefsel is licht elastisch, vooral wanneer het gespannen is, en hagelstenen kunnen er tegen stuiteren zonder het te beschadigen. Windvlagen zijn minder een probleem voor het schaduwdoek. De lucht passeert door het weefsel en brengt geen kracht over op de naden en verankeringen. Schaduwzeilen van HDPE/Meshnet®-weefsel hoeven niet te worden gedemonteerd bij storm en hagel, op voorwaarde dat ze correct zijn gespannen en gekanteld.

Product toegevoegd aan verlanglijst